In Advocatie van deze week wordt verwezen naar een white paper van M. de Haas: ’De economie van het Advocatenkantoor 2013-2020’. Het is een update op zijn boek ‘De Economie van het Advocatenkantoor’.
Bij het onderwerp Declarabiliteit is onder andere het volgende te lezen:
“"In ons beloningsonderzoek vragen wij ook, hoeveel declarabele uren het kantoor van een advocaatmedewerker verwacht. Het gemiddelde van deze verwachting of norm neemt sinds 2014 heel geleidelijk af. Vóór die tijd lag dit elk jaar bij een brede groep middelgrote kantoren rond 1275 uur.
De laatste jaren komt het gemiddelde niet hoger dan ongeveer 1240. Het gaat hier om de urennorm, maar het is een indicatie dat ook de gerealiseerde declarabiliteit onder druk staat. De oorzaken van deze dalende tendens zijn nog niet goed onderzocht. Mogelijk speelt het streven naar een betere work-life balance een rol, maar dat lijkt mij erg onzeker. Wat wel steeds uit praktijkervaringen naar voren komt, is het effect van de digitale communicatie. E-mail, apps en social media hebben ongetwijfeld veel voordelen voor een snelle en directe communicatie. Maar de afbreuk die het digitale berichtenverkeer kan doen aan een efficiënte tijdsbesteding en tijdverantwoording moet niet onderschat worden. Veel e-mails en apps zijn kort en informeel, en kosten per keer weinig tijd. Bij elkaar is het beslag op de tijd echter zeer aanzienlijk. Veel advocaten vinden het lastig om e-mails goed te registreren. […].
[…]. De belangrijkste reden voor het niet behalen van de norm is de neiging van veel (jonge) advocaten om de declarabele tijd te matigen. Dit matigingsgedrag zit vaak zó sterk ingebakken, dat bij een lagere norm hetzelfde matigingsgedrag weer optreedt, maar dan op het lagere niveau. Als een kantoor de norm verlaagt, moet dat gepaard gaan met een analyse van de oorzaken en maatregelen om de declarabiliteit te verbeteren, zodat de nieuwe lagere norm wél kan worden behaald.”
Uit ervaring weet Minute Hand dat vrijwel iedere advocaat worstelt met de dagelijkse druk van het tijdschrijven. Men voelt zich slaaf van de ‘6 minuten eenheid’. Er wordt veel over geklaagd maar weinig aan gedaan. Minute Hand heeft een bewezen succesvolle methode van gedragsmanagement ontwikkeld die er op is gericht om het tijdschrijfgedrag binnen organisaties waaronder advocatenkantoren te optimaliseren. Uitgangspunt daarbij is dat het tijdschrijfgedrag van advocaten zo kan worden gestuurd dat er beter wordt geschreven maar er aanzienlijk minder stress mee gepaard gaat.
Minute Hand richt zich op het structureel verbeteren van het tijdschrijfgedrag van uw werknemers en doet dat op een wijze die door de werknemers als positief en plezierig wordt ervaren.
Het lezenswaardige artikel en de gehele white paper is hier te downloaden: https://www.advocatie.nl/business/de-economie-van-het-advocatenkantoor-in-2020-client-grootste-concurrent/