Het zware begin van een startende advocaat

In haar lezenswaardige boek “Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf” (Spectrum, 2019), schrijft Judith Noordzij op openhartige wijze over haar zware beginjaren en uiteindelijk haar vroege burn-out in de advocatuur.

Omstandigheden als lange werkdagen, weinig vrije tijd, hoge prestatiedruk en het tijdschrijven komen aan de orde. Over tijdschrijven schrijft ze: “Elke zes minuten moest je verantwoorden. […] Er werd daarbij wel gezegd dat er in het begin nog niet zo streng op gelet zou worden, maar ondertussen moest je wel elke zes minuten van de dag verklaren wat je aan het doen was.[…] Ik vond het vreselijk. De druk om zoveel mogelijk uren declarabel te zijn, de druk om van elke minuut van de dag te onthouden wat je doet/deed, en de schaamte die ik voelde als ik ergens heel lang over had gedaan”.

De door Judith Noordzij omschreven tijdschrijfdruk onder jonge advocaten is zeer herkenbaar maar binnen de advocatuur allerminst serieus bespreekbaar.

Minute Hand biedt een unieke (en in de praktijk bijzonder goed ontvangen) cursus aan die beginnende maar zeker ook meer ervaren advocaten, een gedegen inzicht geeft in o.a. de bedrijfseconomische, ethische maar met name de praktische aspecten van het tijdschrijven. Minute Hand maakt tijdschrijfdruk daadwerkelijk (en vaak voor de eerste keer binnen een kantoor) en op een positieve manier bespreekbaar.

#tijdschrijven

#tijdschrijfstress

#minutehand

#cursustijdschrijven